"Aktuálním tématem v rámci českého předsednictví bude budoucnost politiky soudržnosti, o níž byla zahájena veřejná diskuse v souvislosti se zveřejněním 4. Kohezní zprávy a pokračování debaty o územním aspektu politiky soudržnosti. V rámci diskuse o budoucnosti politiky soudržnosti chce ČR během svého předsednictví pokračovat na úrovni EU v rozpravě, zda dosavadní cíle, strategie a priority politiky soudržnosti reflektují vývoj a potřeby EU a jejích členských států a zda a jakým způsobem se mají do této politiky promítnout aktuální výzvy, kterými jsou globalizace, zvyšování konkurenceschop­nosti, stárnutí populace, energetická účinnost a ochrana životního prostředí.

Důležitým impulsem do evropské debaty o budoucnosti politiky soudržnosti bude debata k již zveřejněné 5. zprávě o pokroku a realizace nového cyklu Lisabonské strategie. ČR se bude během svého předsednictví tématem budoucnosti politiky soudržnosti aktivně zabývat na politické úrovni.

V otázce územní soudržnosti ČR naváže na debatu francouzského předsednictví na základě Zelené knihy o územní soudržnosti, kterou je Komise připravena publikovat v září 2008. Vedle Zprávy o pokroku avizované francouzským předsednictvím budou vstupem pro pokračování debaty za českého předsednictví výsledky veřejné debaty k územní soudržnosti, kterou připravuje Komise.

ČR chce jako důležité a neoddělitelné téma vyzvednout diskusi o zefektivňování politik regionálního a územního rozvoje.

ČR naváže na činnost předchozích předsednictví v realizaci 1. akčního programu pro implementaci Územní agendy EU (Pro konkurenceschop­nější a udržitelnou Evropu rozmanitých regionů), který byl přijat na neformálním jednání ministrů pro regionální politiku v listopadu 2007. ČR přijala gesci za aktivitu 1.1a, jejímž tématem je vztah město-venkov a jako předsednický stát bude také monitorovat pokrok v uskutečňování 1. akčního programu a na neformální jednání ministrů pro regionální politiku připraví a projedná zprávu o pokroku v této oblasti."

Celý dokument SEKTOROVÉ PRIORITY ČESKÉHO PŘEDSEDNICTVÍ EU 2009 ke stažení zde…