Prioritní zaměření NRP 2007–2013 je ve smyslu vytváření podmínek pro hospodářský růst a zaměstnanost, a to v závislosti na rozdílných potřebách a podmínkách jednotlivých regionů v ČR.

Po programovacím období 2007–2013 má Česká republika konvergovat ke standardům Evropské unie (HDP/obyvatele, zaměstnanost, infrastruktura, inovace a znalostní ekonomika), přičemž se stane konkurenceschopnou a výkonnou ekonomikou, a to nejen v rámci EU. Intervence mají přednostně směřovat na:

  • podporu podnikání, inovací a znalostní ekonomiky posilováním výzkumných kapacit, technologického rozvoje, vzdělávacích aktivit, infrastruktury pro podnikání a inovačních sítí včetně využívání nových informačních technologií,
  • růst a zkvalitňování pracovních míst prostřednictvím investic do vzniku nových aktivit a rozvoje lidských zdrojů,
  • dlouhodobě udržitelný rozvoj a kvalitní životní prostředí,
  • zlepšování atraktivity státu a jeho regionů prostřednictvím rozvoje a zkvalitňování infrastruktury,
  • zvýšení ekonomické výkonnosti cestovního ruchu využitím a dalším rozvojem dostupného potenciálu.

Vzhledem k existujícím disparitám mezi i uvnitř regionů soudržnosti budou intervence regionálně diferencovány.

Témata Lisabonské strategie, která zásadním způsobem ovlivňují hospodářský růst a konkurenceschopnost státu a jeho regionů byla organicky začleněna do cílů a priorit NRP 2007–2013.




Návrh strategických cílů a priorit NRP zpracovaný k 18. srpnu 2005.

ČR – atraktivní prostředí pro investice, práci a život obyvatel
Prioritní osy

  • Ochrana a zlepšení kvality životního prostředí

    Vodní hospodářství a protipovodňová ochrana, ochrana ovzduší; nakládání s odpady a obaly; staré zátěže; snižování energetické náročnosti a vyšší využití obnovitelných zdrojů; environmentální rizika; péče o přírodní rozmanitost

  • Dostupnost

    Dopravní napojení (pozemní infrastruktura – silnice, železnice, stezky, vodní, letecká); dopravní systémy a dopravní strategie (řízení dopravy), efektivní způsoby přepravy (multimodální, kombinovaná, hromadná přeprava); informační a telekomunikační technologie

  • Konkurenceschopný podnikatelský sektor

    Podpora rozvoje podnikání, zvláště malého a středního; rozvoj podnikatelských služeb; rozvoj podnikatelské infrastruktury

  • Rozvoj cestovního ruchu

    Rozvoj služeb cestovního ruchu; rozvoj infrastruktury cestovního ruchu; rozvoj atraktivit cestovního ruchu (přírodní a kulturní dědictví)

Posílení inovačního potenciálu a budování znalostní společnosti
Prioritní osy

  • Podpora vědy a výzkumu, inovací

    Podpora rozvoje infrastruktury pro tvorbu inovací; podpora technických a technologických inovací; podpora měkkých inovací (řízení); posilování vazeb mezi vzdělávacími, výzkumnými středisky a podnikatelskou sférou; rozvoj lidského potenciálu v oblasti výzkumu a inovací.

  • Vzdělávání a vzdělanost

    Modernizace vzdělávacích systémů; celoživotní učení; zvyšování odborné kvalifikace; infrastruktura pro vzdělávání;

  • Modernizace veřejné správy

    Zavádění moderních forem řízení; technická podpora

Aktivizace lidského činitele, posilování sociální soudržnosti
Prioritní osy

  • Tvorba nových pracovních míst

    Modernizace politiky zaměstnanosti; adaptace trhu práce; zvyšování adaptability účastníků trhu práce

  • Posilování sociální soudržnosti

    Sociální začleňování, imigrace; rovnost příležitostí; občanská společnost

Vyvážený rozvoj území
Prioritní osy

  • Vyvážený rozvoj regionů, městských a venkovských oblastí

    Regiony; urbanizované oblasti; venkovské oblasti.

  • Evropská územní spolupráce

    Přeshraniční spolupráce; nadregionální spolupráce; meziregionální spolupráce

Ochrana a zlepšení kvality životního prostředí
Prioritní osa je zaměřena na zlepšení kvality životního prostředí jako nutného předpokladu atraktivnosti a konkurenceschop­nosti státu a jeho regionů při využití inovačních efektů politiky životního prostředí pro udržitelný rozvoj. V rámci prioritní osy bude podporován rozvoj a zkvalitnění vodního hospodářství a opatření protipovodňové ochrany, nakládání s odpady a obaly, odstraňování starých zátěží, dále opatření na snižování energetické náročnosti a vyšší využití obnovitelných zdrojů. Tato prioritní osa podpoří také opatření na eliminaci environmentálních rizik a péči o přírodní rozmanitost České republiky.

Dostupnost
Prioritní osa zahrnuje dopravní dostupnost v nejširším slova smyslu, tj. dopravu osob, zboží, informací i služeb. V rámci této prioriní osy budou podporované akce v následujících oblastech: železnice (modernizace a rozvoj železničních tratí sítě TEN-T, podpora kolejové dopravy, vysokorychlostní železnice, podpora technického stavu drah a odbavovacích prostorů), vodní doprava (splavné říční a námořní cesty), silniční doprava (modernizace a rozvoj silnic a dálnic sítě TEN-T, uvedení silnic II. a III. třídy do normového stavu, podpora inteligentních dopravních systémů), letecká doprava (alternativní letiště pro Prahu, rozvoj regionálních letišť a jejich využití). Součástí budou projekty vedoucí k rozvoji a zkvalitnění dopravy, dopravních systémů a dopravních strategií (řízení dopravy), dále podpora efektivních způsobů přepravy (multimodální, kombinovaná, hromadná přeprava). Součástí této prioritní osy budou i opatření vedoucí ke zvýšení bezpečnosti v oblasti dopravy.
Prioritní osa se zaměří také na podporu rozvoje informačních a telekomunikačních technologií (budování veřejně přístupného zařízení a sítí pro přenos informací, dostupnost ICT infrastruktury pro domácnosti, firmy, veřejnou správu, dostupnost digitálního vysílání).

Konkurenceschopný podnikatelský sektor
Prioritní osa se zaměřuje na vytvoření podmínek pro český podnikatelský sektor tak, aby byl konkurenceschopný jak na vnitřním trhu Evropské unie, tak i ostatních mezinárodních trzích, aby dosahoval vysoké přidané hodnoty a produktivity práce. V rámci prioritní osy bude podporován rozvoj podnikatelské infrastruktury, rozvoj služeb pro podnikatele, včetně zavádění a zlepšování systémů řízení, podpory a fungování podnikatelských subjektů a rozvoj malého a středního podnikání.

Rozvoj cestovního ruchu
Prioritní osa je zaměřena na podporu zvýšení konkurenceschop­nosti celého odvětví cestovního ruchu. V rámci prioritní osy bude podporován rozvoj služeb cestovního ruchu, rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch, tj. rozvoj ubytovacích a stravovacích služeb i navazující infrastruktury, včetně doprovodných programů pro organizaci volného času turistů. Podporovanou oblastí bude také tvorba produktů cestovního ruchu, která se zaměří zejména na posílení ucelenosti produktů. K rozvoji cestovního ruchu budou sloužit opatření zaměřená na aktivity, které přispívají k zachování a obnově kulturního a přírodního dědictví jako atraktorů pro cestovní ruch.

Podpora VaV, inovací
Prioritní osa podporuje vědu a výzkum a tvorbu inovací jako zásadní aspekt rozvoje znalostní ekonomiky v České republice, jejím cílem je efektivní využití zdrojů EU pro rozvoj výzkumu, vývoje, inovací a znalostní ekonomiky v ČR. V rámci prioritní osy bude podporována infrastruktura pro tvorbu inovací, technologický rozvoj, aplikovaný výzkum a transfer technologií, budou vytvářeny podmínky pro spolupráci a posilování vazeb mezi vzdělávacími, výzkumnými středisky a podnikatelskou sférou. Podpora bude směřována také do měkkých inovací (řízení) a do rozvoje lidského potenciálu v oblasti výzkumu a inovací.

Vzdělávání a vzdělanost
Prioritní osa se orientuje na rozvoj lidských zdrojů, které jsou jedním ze základních faktorů konkurenceschopné ekonomiky. V této souvislosti bude podpora směřovat do modernizace vzdělávacích systémů a vytvoření komplexního systému celoživotního učení. Je potřeba vytvořit podmínky pro možnosti zvyšování odborné kvalifikace pracovní síly v průběhu produktivního věku tak, aby se zlepšila zaměstnatelnost lidí a tím i jejich šance uplatnit se na trhu práce, což je zásadním aspektem v boji proti sociální exkluzi. V rámci prioritní osy bude podporován také rozvoj infrastruktury pro vzdělávání tak, aby odpovídala moderním požadavkům.

Modernizace veřejné správy
Cílem modernizace veřejné správy je efektivní práce orgánů veřejné správy a jejich pracovníků a zajištění větší dostupnosti a kvality při zajišťování služeb občanům, efektivní a účelné nakládání s veřejnými prostředky, zadávání veřejných zakázek a s tím související preventivní opatření k zabránění korupce a zneužití finančních prostředků. V rámci této priority bude podpořeno zavádění moderních forem řízení ve veřejné správě, aplikace moderních metod řízení kvality a výkonnosti, metod strategického plánování, komunitního plánování atd. Nedílnou součástí pak bude podpora zkvalitnění systému vzdělávání a školení úředníků ve veřejné správě a nabídky vzdělávání pro volené zástupce samospráv. V rámci prioritní osy budou podporována opatření technické podpory programů ze strukturálních fondů.

Tvorba nových pracovních míst
V rámci této prioritní osy budou podporována opatření směřující k modernizaci politiky zaměstnanosti, motivující k práci a předcházení zneužívání systému sociální ochrany. Při tvorbě nových pracovních míst je nutné zohlednit možnosti adaptace pracovních sil na požadované znalosti a dovednosti prostřednictvím vhodných, obsahem přizpůsobeného dalšího vzdělávání pro uchazeče o zaměstnání, ale také rozvojem podpůrných systémů veřejných služeb (podporované zaměstnání, asistenční služby, poradenství apod.), což povede ke zvyšování adaptability účastníků trhu práce a jejich lepší uplatnitelnosti.

Posilování sociální soudržnosti
Sociální soudržnost je základním cílem politik jak na evropské, tak na národní úrovni. Tato prioritní osa se váže na předchozí, neboť problém sociální exkluze je ve většině případů spojen s nezaměstnaností a omezenou uplatnitelností znevýhodněných osob na trhu práce. V rámci této priority budou podporovány aktivity napomáhající sociálnímu začleňování znevýhodněných skupin včetně imigrantů, podpora bude směřovat do prosazování rovnosti příležitostí pro všechny. Aktivity spojené se sociální inkluzí často jsou rozvíjeny neziskovým sektorem, a proto bude podporován rozvoj občanské společnosti.

Vyvážený rozvoj regionů, městských a venkovských oblastí
Vývoj v jednotlivých regionech České republiky se v závislosti na různých výchozích podmínkách, poloze a stupni urbanizace projevoval rozdílnou dynamikou i rozdílnými změnami struktury jejich hospodářství. Prioritní osa je zaměřena na podporu vyváženého rozvoje regionů, snižování disparit v socioekonomické úrovni mezi i uvnitř regionů soudržnosti. Podpora bude dále také směřovat do řešení problémů urbanizovaných a venkovských oblastí. Prioritní osa rovněž zahrne podporu rozvojových center, která svými aktivitami ovlivňují rozvoj svého zázemí.

Evropská územní spolupráce
Tato prioritní osa vychází z podpory spolupráce na přeshraniční a mezistátní úrovni, kterou poskytuje Evropská unie. V rámci prioritní osy budou podporována společná řešení společných problémů mezi sousedními zeměmi a regiony, jako je rozvoj měst a venkova, rozvoj hospodářských vztahů (zejména cestovního ruchu), dostupnosti a propojení malých a středních podniků. Do přeshraniční spolupráce bude zapojena většina regionů. Společná řešení společných problémů budou podporována také v rámci nadnárodní a meziregionální spolupráce, do které se mohou zapojit subjekty ze všech regionů a která umožňuje spolupráci regionů nesousedících. Nadnárodní spolupráce je zaměřena na strategické priority jako jsou věda a výzkum, informační společnost, dostupnost, životní prostředí, prevence rizik a integrované hospodaření s vodou. Podpora meziregionální spolupráce pak bude směřovat do regionálních programů výměny informací a zkušeností, spolupráce a vytváření sítí s regiony v jiných členských zemích.