Kohezní politka je vnímána jako silný nástroj Evropské unie. Představa jejího přenesení na úroveň států byla ostře odmítnuta.
Z konzultačního procesu také vyplývá, že EU by se měla soustředit na investování do oblasti novací, vzdělávání, podpory malého a středního podnikání, rozvoje transevropské infrastruktury a na boj proti změnám klimatu.
Zároveň je kladen důraz na životní prostředí.
Další návrhy směřovaly zejména k propojení kohezní politiky a politiky rozvoje venkova. Přidaná hodnota kohezní politiky je patrná zejména u programů podporujících přeshraniční a mezinárodní spolupráci a jedním z výstupů konzultací je požadavek vyšší podpory této oblasti.

Pátá zpráva o pokroku v kohezní politice popisuje zejména tyto trendy:
Chudší regiony začínají růst – uváděné grafy a mapy popisují růst v chudých regionech. Mezi léty 2000 a 2005 zde HDP rostlo o polovinu rychleji než v jiných regionech EU.
Snížila se nezaměstnanost v chudých regionech. Nejlepším „skokanem“ je Italský region Kalábrie, kde se snížila nezaměstnanost o 13,1% bodu mezi lety 2000 a 2006.
Zpráva se zaměřuje na oblasti se vysokou perspektivou růstu. Jsou to zejména finanční služby, marketing, dále obchod, doprava a komunikace a „hig-tech“ výroba. Tento proces, směrem ke vzdělanější Evropě, je provázen i nárůstem počtu manažerských pozic, (v tomto ohledu je Praha na prvním místě!), přičemž procentní nárůst těchto pozic je ve vyspělých i v zaostalých regionech podobný.

Pátá zpráva o pokroku v ekonomické a sociální soudržnosti je ke stažení zde (1,3Mb)

Na stránkách Evropské komise, DG Regional Policy, najdete i stručnou prezentaci komisařky Danuty Hübner (3,2Mb)