Jedním z nejpronikavějších rysů politik EU je princip partnerství. Prosazuje se úspěšně v zásadách financování, přípravy i realizace projektů. Tak například obligátním kritériem pro výběr projektů v rámci Společného regionálního operačního programu ČR, který je největším programem pro využíti strukturálních fondů EU, je požadavek doložit, „jak žadatel při přípravě a realizaci projektu respektuje princip partnerství – jaké subjekty projekt podporují, zda mají jasně určené role, příp. podíl na spolufinancování“.

Princip partnerství se může uplatnit:

  1. na všech úrovních (EU, členské země, regiony NUTS II a III i místní úroveň),
  2. ve všech etapách projektového cyklu (příprava programu – příprava projektu (žádosti) – realizace projektu – vyhodnocení výsledků a dopadů).

Uplatnění zejména mezisektorového partnerství je pro neziskový sektor, pro organizace občanské společnosti vynikající příležitostí k dalšímu rozvoji činnosti a skvělým podnětem pro budoucí spolupráci s veřejnou správou na všech úrovních. Současně se akceptování tohoto principu promítá pozitivně do vztahu občanů k veřejné správě a k výkonu občanských práv.

Vysoce tak oceňujeme vliv Evropské unie, jejích institucí a politik, na současnou etapu regionálního rozvoje v České republice.

Pro období po roce 2006 se nyní připravují zásadní programové dokumenty – Národní rozvojový plán ČR a Národní strategický referenční rámec. Přáli bychom si, aby princip partnerství zůstal jednou ze základních hodnot a jedním z nejsilnějších požadavků na všechny partnery – aktéry politiky soudržnosti EU v ČR. Někdy i zdánlivě dílčí opatření může pronikavě zvýšit efektivnost financování.

Asociace nestátních neziskových organizací České republiky navrhuje, aby princip partnerství byl důsledně promítán do všech úrovní řízení veřejné politiky a do všech etap projektového cyklu. V připravovaných dokumentech by proto mělo být zakotveno, že pro orgány veřejné správy, které připravují rozvojové programy nebo jednotlivé projekty, realizují je a vyhodnocují, jsou organizace a asociace podnikatelských subjektů a nevládních organizací neopominutelným partnerem v každé etapě projektového cyklu a na všech úrovních veřejné správy. Zejména, ale nejenom to bude platit o subjektu veřejné správy, který se hodlá stát žadatelem a příjemcem pomoci ze strukturálních fondů: tento subjekt musí vždy přizvat ke spolupráci na přípravě a na realizaci místně příslušné organizace občanské společnosti tím, že je vyzve, aby se k žadateli připojily a uzavřely s ním projektové partnerství.

Tato zásada by ještě více posílila mezisektorovou spolupráci a povzbudila by občany k rozvíjení pozitivních vztahů s veřejnou správou.

Oldřich Čepelka, místopředseda Asociace NNO v ČR (projednáno v Radě ANNO 2004, na národní diskusi k NRP na VŠE Praha 8. 9. 2005)