První problémy se objevily v Karlovarském kraji, není to však záležitostí pouze tohoto kraje.

  • Krajské úřady odmítají příjemcům pomoci (NNO) proplácet některé náklady na projekt. Částky se pohybují v řádech desítek až stovek tisíců Kč.
  • Problémy jsou i s nejasně upraveným způsobem hodnocení projektů a harmonogramem uvolňování prostředků.

    Podle Bc. R. Hakena by vztah poskytovatele a příjemce měl být upraven smluvně, aby obě strany měly rovné postavení, v současnosti je příliš velká volnost ve výkladu práv kraje jako zástupce donátora, oproti právům konečného příjemce. Může tedy být takovéto situace i zneužito proti realizátorům projektů.

    Bc. R. Haken v současné době shromažďuje informace od podobně poškozených NNO ze všech krajů.

    JUDr. L. Deverová připravuje stanovisko k této problematice.

    Bc. R. Haken už o problému jednal s náměstkem ministra pro místní rozvoj Ing. J. Vačkářem. Ministerstvo pro místní rozvoj má však jen metodickou roli a nemůže krajům nic nařizovat. Jednat o problému by se mělo co nejrychleji, protože SROP končí k 30. červnu 2008.

    Bc. R. Haken proto navrhl upozornit na tento problém Výbor pro Evropskou unii RVNNO a Výbor pro legislativu a financování RVNNO, zpracovat analýzu celé situace ve všech krajích, vyvolat jednání s Ministerstvem pro místní rozvoj, Asociací krajů České republiky a předsedkyní RVNNO MUDr. D. Stehlíkovou.

    Dále navrhl uspořádat setkání podobně postižených NNO, které by kritickou situaci popsaly a spolu s partnery z veřejné správy hledaly řešení problémových případů i způsob, jak zabránit podobnému jednání v období 2007 – 2013.

    JUDr. L. Šlechtová upozornila, že metodika se měnila průběžně nejen na krajích, ale i na centrální úrovni.

    Ing. D. Žárský dodal, že metodika se neměnila jen průběžně, ale i na závěr celého programu. Bc. R. Haken ho požádal, aby své zkušenosti sepsal a poslal mu je.

    Mgr. M. Vrzáková z Občanského sdružení Salinger uvedla, že měli dva projekty ze SROP a měli podobné problémy. Některé požadavky krajského úřadu dokonce neodpovídaly pravidlům pro účetnictví. Něco se jim podařilo obhájit. Krajský úřad jim však tvrdil, že oni nic změnit nemohou, protože je to dáno metodikou Ministerstva pro místní rozvoj.

    Bc. K. Richterová uvedla, že SEVER sice projekty ze SROP nemá, ale realizuje projekt Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva životního prostředí a potýkají se se stejnými problémy. Na ministerstvech se často mění zaměstnanci, nejsou kompetentní, odmítají cokoli potvrdit závazně, ale konečnou odpovědnost má přitom příjemce. Oproti programovacímu období 2004 – 2006 se nic nezměnilo. Bc. R. Haken doporučil nerozšiřovat zatím problematiku mimo SROP. Teprve pokud se podaří vyřešit problémy se SROP, může dojít k zobecnění na ostatní operační programy.

    Ing. D. Žárský uvedl, že tato situace by byla mimo jiné příležitostí pro krajské asociace NNO. Dále uvedl, že povinnost dodržovat termíny by měla být závazná i pro veřejnou správu.

    L. Kubový informoval, že v Plzeňském kraji je situace podobná. Krajský úřad si sám přitvrdil podmínky. Mohla by se o tom vést debata na valné hromadě Asociace NNO v České republice, která se koná dne 19. června 2008 od 9:00 hod. v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. (zde se tento problém neprojednával, pozn. P.O.)

Usnesení Výboru pro regiony RV NNO: Členové Výboru jednomyslně schválili návrh svého předsedy Bc. R. Hakena upozornit na problém se SROP 3.2 Výbor pro Evropskou unii RVNNO a Výbor pro legislativu a financování RVNNO, zpracovat analýzu celé situace ve všech krajích, vyvolat jednání s Ministerstvem pro místní rozvoj, Asociací krajů České republiky a předsedkyní RVNNO MUDr. D. Stehlíkovou a uspořádat setkání pro podobně postižené NNO.

Celý zápis z jednání Výboru pro regiony RV NNO zde